Klarte ikke løgndetektor

1. céltalan szórakozás, ún. "butaságok" (gyakran bennfenntes, emiatt élvezhetetlen jelleggel)___________ 2. hasznos rész: yves/ív nyelvlecke: elmélet az alapoktól. yves/ív -ABC, dialógusok, olvasmányok igény szerint. feladatgyűjtemény tervbe véve. , valamint: "Mi is az az yves/ív?" -egy kis történelem, a kezdetektől napjainkig. Tagok, szimpatizánsok, élő beszélők névsora____________ 3. papagájkultusz

Monday, August 22, 2005

megtisztulva es megoregedve,

szomorkasan es elkeskenyedett ajakkal, nemi felelemmel vegyes daccal a szememben HAZATERTEM az irredenta-tours erdelyi utjarol.
orommel latom, hogy az yves-beszelok tabora gyarapszik -ugye, hogy megsem lehetetlen vallalkozas elmeletben nyelvet tanulni, salamonne esete ezt jol peldazza! mindig mondtam en, hogy remek a nyelverzeke (und, haben die gaeste letzt endlich kinder, oder aber doch nicht, frau schalamon?), tapsoljuk hat meg mindannyian, egy-ketto-haaaarom: gratulalunk, salamonne!, es kialtsuk ki a honap yves-tanulojanak!

egyebirant elnezest kell kernem, amiert a mai bejegyzes strukturajaban nemileg idegen az eddigiektol -ej, engem is elkapott a classic naploiras szele. majd kinojuk.- am igerem, ebben is lesz egy rovid szosszenet, ami yves-fejlodesuket segiti. eloszor is azonban:
(ha mar az esik.esik.-en tobbszor is szoba kerult a magyar sziget) el kell meseljem, hogy az en zsuzsi baratnom (szarmazasara nezve roma) es kedves ferje, gyuri (szemita a lelkem), ugy dontottek, trefabol, mintegy ket pelenkazas es szoptatas kozott ellatogatnak az emlitett rendezvenyre. a story rovid lesz es a poent mar most lelovom: amig eljutottak a penztarig, annyira megijedtek, hogy vegul BE SEM MERTEK MENNI, azaz szegyenszemre(mar csak az a kerdes, kinek a szegyenszemere) megfutamodtak. batran allithatom pedig, hogy gyorgy nem szokott a sajat arnyekatol megijedni, szociologus, es foleg a xenofobiat kutatja, amelynek soran a pokol tan legmelyebb bugyraiba is lemereszkedett mar.
de erre meg ok sem szamitottak. azt hittek, lesz majd ottan mindenfele nemzeti erzelmu ember, gazdagon meghintve pl. azzal a tipussal, amit pali+en "millenarisos-honaljszoros"nek, mig zsuzsi es gyuri "hajdinakasas-parasztinges"nek neveznek (nnna, ertitek, kik, ugyi?).
rettegessel toltotte hat el szivuket, amikor szembesultek a tennyel: tuljdonkeppeni individuumok, azaz pusztan onmagukat kepviselo emberek, civil oltozetben gyakorlatilag nem voltak, helyette majdnem mindenki uniformisba oltozott, egy-egy szervezet, part, egyuttes, csoportosulas, stb. hivatalos egyenruhajat oltven testere. legtobben "hatvannegy varmegye"-poloban voltak es karszalagban(!!!!!!!!!!!!bazmeg, karszalagban!), amit ha nem is horogkereszt, de annak magyar-nyilas megfelelo szimboluma diszitett. (akkor most mi is szamit onkenyuralmi jelkepnek?)
nem is reszleteznem tovabb, arpad-savos zaszlot tarto, uvoltozo skinheadek mint hatterzaj, stb., hoseink vegul a kasszanal ugyes trukkel megleptek (ugy csinaltak, mintha sokalltak volna a jegy arat), de a programfuzetbol meg ertesulhettek arrol, hogy van pl.. gyerek-sarok, ahol "joerzesu magyar lanyok es asszonyok osi mondakkal-regekkel ismertetik meg a gyerekeket, mig az ifjak/ferfiak ijaszkodnak" -azt a kurva anyjukat, mondom ezt mar en.
ugyanerrol a rendezvenyrol egy ifju fideszes (tehat nem miep-es, nem hungarista, hanem mintegy moderat jobboldali-konzervativ) politikusnak az volt a benyomasa, hogy "minden magyar fiatalnak ott lenne a helye".

elesvaltassal atternek a mai yves-nyelvlecke anyagara, ami gyakorlatilag egyetlen rendhagyo vegzodes fejbe vesese lesz.
igen sok szo, leginkabb pl. a tobbes szam elso szemelyu igek (megyunk, eszunk, alszunk, stb.) a szerencsetlen, nehezen ejtheto vp-hangkapcsolatra vegzodnek, ha yvre forditjuk azokat(megyunk=migyuvp, stb.). az yves-szavak azonban ennel jobb sorsra erdemesebbek!
ne hagyjuk hat, hogy a vp-zes amugy rutul szlavossa darabolja a mi gyonyoru yvesunket! a megoldas:
A VP HANGKAPCSOLATOT A SZAVAK VEGEN FOLVALTJA EGY TETSZOLEGES HOSSZUSAGU, AM MINEL HOSSZABB, ANNAL JOBB MMM(MMMMMMMMMMMM).
azaz: megyunk=migyuvp=migyummm(mmmmmmmmmmmm).
tessek szives lenni (plagium szabo csabatol, erdely hiros ciganygyalazo idegenvezetojetol) megtanulni, hetfon szodoga, tok szemet a tanar, beirja a karot, pikkel ratok, cssssss, jon!stb.

ezenkivul kozerdeku bejelentessel allnek elo: yves-nyelvunk negyedik beszeloje, az egyetlen, aki nem alapito tag, megis evek ota birja az yves-nyelvet ma unnepli 27. szuletesnapjat!
BOKEFDOKEG SZUFIVUPOKET, C. "JOGOBELLA" KRISZTINANAK!
itt iszting posztolt. alasszolgaja.

13 Comments:

  • At 4:31 AM, Blogger Salamonz said…

    Hadd legyek elso, es masodik aki gratulal a szuletesnaposnak! Eljen sokaaa! Ifjiv zsokekuuu!
    De egyuttal hadd lepjek ki szerepembol, es reflektaljak Tanarno beirasara (pfuh!)
    Nem tudom, igy visszaolvasva, hogy mi mennyire kezeljuk komolyan ezt a magyarsziget temat. Gondolkodom hogy mi a helyesebb: kritizalva-bosszankodva helyet adjunk nekik eletunk mindennapjaiban, ezaltal elerjek celjukat - Beszelunk Roluk, vagy jobb lenne egyszeruen ignoralni, vagyis (ahogy egyes oseim tettek/teszik) amirol nem beszelunk, az NINCS.
    Minden amit itt hallok, vagy mas oldalakon olvasok, szomoru. Lehet harcolni ellene? Kell harcolni ellene? Vagy el kell menekulni, ahogy mi tettuk? (Jucorol nem is beszelve..:))
    En maradok tehetetlen es inkabb tartozkodom a tovabbiakban a temaval kapcsolatos viccelodestol (elnezest trinity, az ajandek ugrott, majd kap valami mast!)

    Visszaugorva Yves-re koszonjuk a remek adalekot a problemara, mely annyi fejfajast okozott eddig. Tovabbra is szeretnem azonban megtudni, hogy mi a helyes hasznalata az yves szonak az yves nyelvben!
    pona
    s ur

     
  • At 5:16 AM, Blogger iszting said…

    dear tyotyikam,
    ide hallgass: ertem en am, ertem. evek ota nemhogy a nemnemsoha-honlapot nem nezegetem, de meg egy orban-gyurcsany vitarol is iziben elkapcsolok. de te nem tudod, milyen hetem/unk volt es ne is kelljen atelned soha ehhez hasonlot (tudom, h helyette megvannak a magad -egyebkent sokkal komolyabb- keresztjei a sajat csaladoddal, most ezt csak nemzeti patetika temakorben ertem).
    valahogy ezt fol kell dolgoznom, kulonben kikattanok, es miutan egy hetig mason sem jart, mert nem is jarhatott az agyam, mint az osmagyarsag-fajelmelet-irredentizmus temakon, hat adta magat, h itthon is tovabb kutakodjak. az szerintem meg nagyob butasag lett volna, ha switch es pentekrol szombatra mintha mi sem tortent volna alapon folytatjuk tovabb itthoni eletunket. p festeni tervez a temaban, feldolgozando a feldolgozhatatlant en meg irkalok ezt-azt. hamarosan lecseng tehat a tema, don't worry, tyo! max. hetvege utan, amikorra tulvagyunk az ujabb szakkoron, ezuttal a tolerancia lesz a tema. kar, h onok nem vehetnek reszt rajt':-(((((
    ein-zwei-polizei: minden jot!

     
  • At 5:21 AM, Blogger iszting said…

    ja, yves marad yves, mert: MI KIEJTES SZERINT FORDITJUK AT A SZAVAKAT, NEM IRAS SZERINT, ez nagyon fontos, akartam is mar mondani, foleg az idegen nyelveknel van jelentosege, tehat, pl:
    child, az NEM chifd,
    HANEM: CSUJFD!
    tisztelettel: iszting-mizsting

     
  • At 6:10 AM, Blogger Salamonz said…

    tavol alljon tolem hogy ketsegbevonjam szavai es elmenyei sulyossagat...
    szerencsemre nem volt meg ilyen hasonlo osmagyar-kozeli erzesem, s talan ennek hianyaban szoktam oly konnyen viccelni a temaban. nagyon szivesen meghallgatnam a tortenetek vegelathatatlan folyamat, hiszen mennyivel konnyebb ha az ember nem magaban fustolog! de a tema erzekenysege nem engedi meg hogy eme forumon vitassuk meg, ezert is sajnalom, hogy nem lehetunk jelen a szakkoron. de majd talan par het, honap tavlatabol majd konnyesre kacagjuk egymas elmenyeit.
    kedves ferjenek meg hamarosan irok, el tudom kepzelni, neki milyen lehet
    addig is keziccsokolom
    s

     
  • At 6:15 AM, Blogger Salamonz said…

    es elnezest hogy nem ertem meg mindig: ha az irott yvesben leirom azt hogy 'yves' akkor nem rossz nezni az 'e' betut? vagy ez is 'olyan' paradoxon?

     
  • At 6:31 AM, Blogger iszting said…

    hat irja fonetikusan: ÍV, ha bantja a szemit. amugy is megy itt ez a flancolas az yves-el....ív, azt kesz.

     
  • At 11:24 AM, Blogger Salamonz said…

    no hat en csak azt akarom mondani, elsosorben kedves majdnem-ferjemnek, de mindenkivel megosztva velemenyemet, hogy csak azert mert nem beszelunk valamirol az nem fogja azt jelenteni, hogy nincsen! nem akarok atmenni dramaiba (sajnos ez a tema gyakran kihozza belolem az allatot), de peldaul nem is olyan reg jo par szazezer zsidot/ciganyt/homoszexualist/szellemi fogyatekost olhettek meg, tobbek kozott azert mert a kozvelemeny a homokba dugta a fejet. szerintem az ilyen dolgokat igen is szemmel kell tartani mielott elfajulnak.ezt ne ertsek ugy, hogy attol tartok, hogy az a par magyar szigetes agyament robot bolond majd gettokat hoz letre, de mivel azt hiszem ez nem rajtuk mulik batran lehet oket megvetni+utalni+kigunyolni, kinek hogy tetszik.
    srac altalanos hozzaallasa a temahoz abszolut jogos, miszerint egy egeszseges demokraciaban mindenkinek hadd lehessen meg a magahoz valo szolasszabadsaga. (jol vettem ki srac, ezt a vonalat kepviseli?) bar szerintem kicsit tul amerikas egyenlore ez a nezet a mi kis magyar orszagunkhoz, de szimpatikus. hiszen az arpadsavos zaszlok+karszalagok nem veletlenul vannak betiltva, azok pottyet tul lonek a szolas-onkifejezes szabadsagan, hiszen masokat sertenek, es hat ugy csak addig szabad barmit is... na de nem ragozom tovabb ertik mire gondolok ugye?
    vitez (nem vicc!) salamonne

     
  • At 11:56 AM, Blogger Salamonz said…

    ooo, meg meg sem koszontem a gratulaciokat! hat nagyon koszonom, pona, pona! annyira meg vagyok hatva es egyben borzalmasan osztonozve is, hogy en lehetek a honap yves diakja! ez az a fajta pedagogia amit oly sok evig hianyoltam tanulmanyaim soran, vegre felcsillant egy szikra a magyar pedagogusok posvany lapjaban! (persze a tanar anyukak nem posvanyok)
    mindent megteszek, hogy tudasomat a tokelyre fejlesszem a nyelv minden csinjat-binjat elsajatitsam. alig varom mar, hogy arra keruljon a sor, hogy szoban is bizonyithassak!
    csipmup biutu uz iv igyitim imivivzs huffgutokeju


    sne

     
  • At 12:15 AM, Blogger Virtualista said…

    Kedves sné jól veszi le srác hozzáállását, majd remélem személyesen srcáférjem is megerősíti eztet. Vannak napok mikor egyszerűen nem megy nekem az ÍV. Ez a mai ilyen.

     
  • At 3:38 AM, Blogger srac said…

    igen.
    reszben jol vette le kedves sne, a velemenyem, masreszt pedig, nem, szerintem sem megoldas a hallgatas es az elmenes. (mondjuk az utobbi lehet 10 pontos megoldas; foleg az indoklastol fugg..)
    a problema mint s kollega mondja, osszetett es epp ezert lesz a kovetkezo szakkor temaja..
    mindenkit varunk. a tavolmarado'k kuldjek el tortenetuket es vki majd tolmacsolja az itthoni kozonsegnek...

     
  • At 5:35 AM, Blogger Salamonz said…

    jaj, kozben nem tudom, mennyire vagytok informalva, most meselte agi, hogy a ma esti manson koncert idejere szikora szentmiset szervez...
    ki megy arra?
    sur

     
  • At 9:49 AM, Blogger iszting said…

    csipmup biutu!
    miert vitez???? (vagy tudnom kene?:-( )majd irok man neked hotmailen, elnezest, csak ma mar 4hivatalos emailt irtam es nem tok tobbet irni.
    uj goldfrapp klip a tv-ben, eppen most. meghallgatom, pill...a szokasos.sok la-la-la, adaz arckifejezes, elektro-divaskodas.
    en a szikora-szentmiset nemmeremmeg. viszont, ugye horvatorszagban sikeresen be is tiltottak a marilyn manson-koncertet. akkor lehet, hogy megsem a magyarok a leghulyebbek a vilagon.
    bar valoszinu.
    csok

     
  • At 11:13 AM, Blogger Salamonz said…

    vitez kerem, mert hat az en draga nagypapam, akit amugy sajnos meg az en apukam sem ismerhetett, szoval o valamifele hostette miatt vitezze avatodott, nem mas mint nagybanyai hort(h)y -de ciki- miklos szemelye altal. es hat ez a cim oroklodik am! szal ha akarnam belevehetnem a nevembe, hmm meg gondolkozok;)
    vitez salamonne

     

Post a Comment

<< Home